Sajtó link: https://karteritesed.hu/edit-aki-leiskolazta-a-biztositot-plusz-egymillio-forintot-fizettek-neki-2023-10-30

  Magyarországon átlagosan évente közel 200.000 olyan baleset történik, ahol a károkozó kötelező felelősségbiztosítója téríti meg a javítás költségét. Edit esete is egy ilyen, tipikus esetnek mondható, viszont ebben az ügyben volt egy-két olyan tényező, ami komoly bonyodalmakat okozott és igen tanulságos történetté teszi az átlagosan indult sztorit.

  Edit és családja az autójukat 2022 szeptemberében vásárolták meg nagycsaládos kedvezménnyel, ami lényegében azt jelenti, hogy a kedvezmény fejében az autó egy darabig nem adható el. (Ez az információ később még fontos momentum lesz.)

  Amikor 2023 júniusában baleset vétlen résztvevőivé váltak, még nem sejtették milyen küzdelem vár rájuk a károkozó biztosítójával szemben. Szerencsére az ütközésben csak az autó sérült meg komolyabban. Miután felocsúdtak a baleset okozta sokkhatásból, megkezdődött a matekozás, hogyan oldják meg a család mindennapjait, hiszen az autójuk kiesése komoly kihívásokat jelentett a család számára.

  A sérülések nagysága miatt, az első szemle alkalmával márkaszervízben úgy saccolták, a javítási akár több hónap is eltarthat. Az egész tetejébe nem sokkal később érkezett még egy rossz hír a család számára, kárfelvétel megállapította, hogy a balesetben megsérült autójuk átlépte a javíthatósági határt és gazdasági totálkárra kell venni mert, a javítás várható költsége megközelítette az 5.000.000 forintot, szemben a gépkocsi 6.500.000 forintos kárkori értékével.

  Korábban említettük, hogy Editék autójukat a Magyar Államkincstár által folyósított nagycsaládosokat segítő kedvezményével vásárolta meg, így a gazdasági totálkár esetén ugyebár nem értékesíthették a roncsot mert, akkor az szerződésszegésnek minősült volna a kincstárral szemben. Szerencsére azonban rendelkeztek Casco biztosítással, így az autót végül a Casco terhére javíttatták meg. Az önrész megfizetése után megkezdődött a javítás.

  Az autó helyreállítása után, Edit egy hirdetésnek köszönhetően az interneten talált rá a kártérítésed.hu oldalára, ahol gyors kalkulációt végzett és a végeredmény nagyon meglepte. Kiderült ugyanis, hogy a károkozó biztosítójának értékcsökkenési kártérítés jogcímén kötelessége további 1 697 057 Forintot fizetni.

  sajto20231030 1

   

  Kis magyarázat azok számára, akik még nem ismerik ezt a kifejezést: Az értékcsökkenési kártérítés az az összeg, amit a károkozó biztosítójának kell kifizetnie az autó javítási költségein felül. Ez az összeg azt a vagyontárgyban keletkezett értékvesztést hivatott kompenzálni, amit a károsult egy esetleges később értékesítés során veszít el, hiszen a törött autó kevesebbet ér a használtautó piacon, mint egy sérülésmentes.

  Az édesanya felvette ismét a kapcsolatot a károkozó biztosítójával, ahol közölték vele, hogy be kell várni az összes papírt és számlát, valamint egyeztetni szükséges a casco biztosítóval, ezek után tudnak majd értékcsökkenési kártérítést megállapítani.

  Több hetes reménytelen várakozást követően a biztosító végre válaszra méltatta a károsultat és levelükben egy egyszerű számítást küldtek el, amiben 597 800 Ft értékcsökkenési kártérítés szerepelt.

  sajto20231030 2

  Adódik a kérdés: mi okozott ekkora eltérést a két számítás között?

  Nos a biztosítók rendszerint nem hívják fel a károsult figyelmét az értékcsökkenési kártérítésre, amire egyébként jogszabály kötelezi őket, ha viszont az ügyfél kér akkor kétféle értékcsökkenési számítási módszert alkalmazhatnak.

  Bizonyos biztosítók csak az egyiket, és léteznek olyan társaságok is, akik a két módszer által kiszámolt összegeket összeadják és átlagolják. Ebben a konkrét esetben az történhetett, hogy a biztosító a MABISZ féle módszert használhatta, és ennek is köszönhető a kialakult különbség.

  Itt fontos megjegyezni, hogy károsultként nem vagyunk kötelesek automatikusan elfogadni a biztosító által meghatározott összeget, mindig van lehetőség felülvizsgálatra.

  Miután Edit szembesült az egymillió forint feletti különbséggel levélben kért segítséget a kártérítésed.hu szakértőitől, mi ilyen esetben a teendő, hogyan lehetne továbblépni annak érdekében, hogy a Melegh-féle módszerrel kikalkulált magasabb összeget kapja meg. Javaslatunkra Edit Hitelesített szakvéleményt vásárolt, amelyet Dr Melegh Gábor elektronikus aláírásával látott el, majd a szakvéleményt elküldte a biztosítónak.

  A biztosító ezek után felülvizsgálta a korábbi összeget és annak kiutalásáról intézkedett, valamint a szakértői vélemény díját is kifizette, ami teljesen megfelel a jogszabályi előírásoknak.

  sajto20231030 3

  Összegezve Edit történetét: nagyon fontos megérteni, a biztosítók véleménye és/vagy ajánlata nem kőbevésett igazság, ne feledjük el, a biztosító egy piaci szolgáltató még akkor is, ha olykor megpróbálják ezt hatósági stílusú kommunikációval palástolni, elbizonytalanítva esetleg eltántorítva a károsultakat az őket jogosan megillető értékcsökkenési kártérítésüktől.

  Amennyiben Önnek is volt új vagy újszerű autóján KGFB-s káreseménye, vegye fel velünk aEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy kalkuláljon itt!

  A Kártérítésed.hu küldetése, hogy minden károsult számára hatékony segítséget nyújtson az elérhető legnagyobb értékcsökkenési kártérítési összeg érvényesítésében.

  kártérítésed.hu Kft.

  Adószám:  28743554-2-43

  Cégjegyzékszám: 01-09-371991

  / karteritesed.hu